Cum sa mai traim: stabilitate in mijlocul miscarii

46083283Incercam sa ne bucuram insa, in lumea agitata si nesigura in care ne ducem existenta, este din ce in ce mai greu de mentinut echilibrul; stresul este amplificat de faptul ca, in marea lor majoritate, problemele cu care ne confruntam sunt “create de mana omului” si nu vin din partea naturii – singura care ne mai sustine, de fapt! Noi, individual si colectiv, ne facem viata grea si tot noi suportam consecintele.

Traim vremuri care arata, clar, ca sistemul socio-economic global are hibe majore si este limpede ca vor trebui facute anumite schimbari – din pacate, nu s-ar parea ca va fi un proces de transformare lina. Inca si mai neplacut, nici macar nu putem anticipa cat va mai dura pana cand ne vom putea bucura de o noua perioada de relativa armonie, pace si prosperitate.

Candva, in situatii asemanatoare, oamenii se intorceau spre familie si credinta pentru a-si gasi o oaza de echilibru…si acestea au devenit un lux, pentru multi, din nefericire. In conditiile in care tot mai multi oameni imi spun ca shoppingul sau workshopurile au ramas singurele lor placeri, imi iau clopotelul si sun alarma.

Chiar daca schimbarea si nesiguranta se joaca de-a tornada, nu trebuie sa ne pierdem claritatea si linistea sufleteasca. N-o fi simplu, intotdeauna, dar este de datoria noastra sa avem grija de noi si, inca si mai bine, sa contribuim la o evolutie pozitiva a lucrurilor.

In chiar mijlocul agitatiei si miscarii, sa ne regasim stabilitatea si gandirea pozitiva. Concret, ce am putea face?

  1. Verifica-ti reperele: “ce este, cu adevarat, important pentru tine? Ce este valoros in tine si cum vrei sa fii, ca om”? Daca ti se pare ca nimic nu mai e clar si ca nu mai stii ce iti place ori ce-i bine si ce nu, atunci raspunde la intrebarea: “daca ar fi sa ma reinventez, cine/cum as vrea sa fiu – peste 2, 3 sau 5 ani?”

O identitate clara este esentiala atunci cand confuzia pune stapanire pe lume -a sti cine esti, ce valori si principii respecti, incotro ai vrea sa te indrepti si ce tip de alegeri preferi sa faci.

  1. Actioneaza cu pasi mici: nu, nu ti se pare – chiar a devenit greu de prezis ce turnura vor lua lucrurile si planuri marete nu stiu cine isi mai poate face. De aceea, stabileste-ti, mai degraba, obiective mai multe si mai mici, implicit mai usor de atins. In felul acesta, senzatia de control, claritate si incredere va creste, impreuna cu posibilitatea de adaptare sau reajustare.
  2. Back to Sparta: daca faci parte din categoria celor dependenti de obiecte, bani, imagine sau faima si alte lucruri exterioare esti – implicit – vulnerabil. Ti-ar prinde bine sa te dezveti de modul de viata consumerist si sa adopti unul mai “spartan”, cu ceva mai multa disciplina si maturitate. Mall

La nivel global, trendul incepe sa fie (inca timid, ce-i drept) unul spre un stil de viata mai moderat, chiar minimalist. O abordare lejera a vietii materiale te va ajuta sa te simti mai liber, creativ si sa te poti adapta. Adauga, in kitul de supravietuire, nervi tari si perseverenta.

Faptul ca resursele vor fi mai putine si, odata cu  supertehnologizarea, locurile de munca se vor imputina, ii va destabiliza pe cei care se incapataneaza sa nu ia masuri, din timp.

Renunta si la a te mai compara cu altii si ai curajul de a promova si sustine un alt model – mai matur si mai responsabil.

  1. Creste-ti nivelul de autonomie economica – tema este vasta, dar informatii despre ea exista, din belsug. Cand sistemul sta sa faca “poc”, sa depinzi in totalitate de sistem nu-i chiar cea mai buna idee. Specializarile multiple si proprietatea privata productiva sunt doar doua dintre lucrurile pe care viitorul le va cere de la noi.
  2. Obiceiuri zilnice care te reconecteaza la aspectele profunde ale vietii: indiferent cat de des vei merge la sala, la workshopuri sau vei incerca sa meditezi, fara un nivel de liniste si puritate interioara nu vei reusi sa te mentii pe linia de plutire (vei deveni nevrotic si nici macar nu vei realiza asta – vei constata, doar, ca nu esti nicicum fericit sau multumit). Iar linistea si puritatea nu fac casa buna cu superficialitatea, viteza, materialismul si orientarea spre task-uri, chiar daca ele au devenit un mod de viata pentru multi. Dar le vei putea obtine din alte surse, precum: altruism si generozitate, dragoste, bunavointa, responsabilitate, bun simt, timp petrecut in natura, cultura, moderatie, spiritualitate. Fa-ti timp pentru toate acestea si vei (re)descoperi ca, in tine, se gaseste ceva maret ce nu se vede, din niciun unghi, in oglinda de la mall.

Daca pana acum am fost speriati sau indiferenti, sa facem un pas inainte. E vremea sa ne regasim Sufletul.