Priveste-ma in ochi!

EyesIata ca am revenit, dupa o luna cu un program foarte plin. Luna in care am interactionat cu foarte multi oameni, am calatorit nitel si am privit multi necunoscuti, incercand sa le descifrez chipul – chipul “sufletesc”, cel de dincolo de chip…

De fapt, aceasta postare vine, pas la pas  – sau mana in mana – cu un articol pe care il citeam in chiar aceasta seara: http://www.newscientist.com/article/dn22386-eyecontact-detector-found-in-the-brain.html. Niste cercetari realizate asupra maimuticilor Rhesus au aratat ca exista un numar de neuroni speciali, care se activeaza doar atunci cand maimutele se privesc in ochi, neuroni  aflati in amigdala – zona strans legata de emotii. Si, foarte probabil, oamenii sunt si ei posesorii unor astfel de detectori de privire.

Personal, nu cred ca acesti neuroni sunt singura explicatie pentru care contactul vizual “eye to eye” ne emotioneaza sau, adesea, are un asa mare impact. Dar este un bun mod de a ne reaminti ceva mult mai important.

Oamenii s-au obisnuit atat de mult sa traiasca in acea zona a fiintei lor, numita Ego, incat problemele, nereusitele, conflictele sau “micimile” proprii li se par firesti. Traiesc cu ele, chiar daca nu le plac, deghizate de multe ori foarte bine, in spatele unui soi de carapace destul de greu de strabatut. Alteori, nu stiu sa scoata la lumina ceea ce este grozav in ei – tot carapacea este cea care ii salveaza. Si, in mod foarte interesant, o simpla privire in ochi poate spulbera aceasta carapace, cat ai zice…nu “peste”, ci “te vad!” 🙂

Priveste oamenii in ochi. Nu ma refer, aici, la privirea aceea sigura de ea si enervanta, invatata din cartile despre limbajul non-verbal al “antreprenorului de succes”, insotita de o strangere ferma de mana, care vrea sa te pozitioneze nu-stiu-cum in mintea celuilalt.

Ma refer la acea privire care vine din Suflet, din Prezenta, de dincolo de minte; este cea care deschide poarta unui contact sufletesc profund…acolo unde mastile nu mai pot opune rezistenta.

Asadar, invitatia mea pentru aceasta saptamana este de a ne reconecta la noi insine si la ceilalti prin intermediul privirii. Pentru asta va trebui sa te primenesti, putin, aducand in prim plan tot ceea ce este bun si frumos in tine. Apoi, fii dispus sa privesti oamenii in ochi, delicat, dar adanc si fii, de asemenea, pregatit: vei afla cu cine merita sa iti petreci timpul si cu cine nu, pentru ca ochii, “oglinda sufletului”, nu mint niciodata. Cu multa, multa blandete, priveste cu empatie si ofera sustinere emotionala, pentru ca aceasta simpla privire magica pentru unii va fi un prilej de a se scutura din somnul mintii si de a se cauta, brusc, pe Sine, cel autentic.

Un cunoscut imi amintesc ca scria, parca, undeva, ca “este satul de privirile confuze si incarcate de nevroza ale celor din jur”, fiindu-i dor de o privire limpede si clara, a unui om normal si armonios. Iti doresc, asadar, sa regasesti emotia placuta care se naste cand devii natural si puternic prin naturaletea ta si lasi ca un fior de emotie, energie si spirit sa umple spatiul si clipele vietii.

Prieteni, parteneri, oameni iubiti, copii, colegi – toti merita o privire izvorata din interes, apreciere sau dragoste, altfel decat privirea cea nauca sau grabita, de zi cu zi. Privirea aceasta, atenta, face loc si unei linisti speciale, ca o rupere de ritm si o “scuturare” din transa habituala a omului modern.

Vei descoperi multe lucruri, in aceasta Liniste: oameni minunati care nu stiau cum sa iti spuna ca ar vrea o relatie mai frumoasa cu tine sau oameni care nu stiau cum sa iti comunice ca relatia voastra a murit, de fapt; oameni in care, brusc, zaresti calitati pe care nu ti-ai luat timp sa le observi si oameni ai imaginii, seci si goi pe dinauntru …este o lume a profunzimilor si a adevarului si o experienta de care avem, cu totii, nevoie. Trebuie doar sa te limpezesti si sa fii pregatit pentru acest adevar.