Vorbind cu mine insumi

 

Dialog

 

 

 Motto: “62,400 repetitions make one truth!” A. Huxley

Printre multe lucruri care vin si trec, in viata noastra, cateva raman mereu prezente si dialogul interior este unul dintre acestea.

Cuvintele pe care ni le adresam noua insine ne pot trimite in paradis sau in infernuri, fara a fi, adesea, constienti de acest lucru. Vocea interioara care ne critica sau insira ganduri pesimiste trebuie, obligatoriu, inlocuita.

Imi amintesc de o excursie in Italia cand, intr-o piata cu vestigii antice, stateam obosita pe trepte si ma gandeam la oameni, istorie, prezent si viitor, la sensul vietii sau la fericirea si nefericirea trecatorilor care se perindau prin fata ochilor. M-am intrebat, in gluma, cum ar fi daca, printr-o mica vraja, brusc am putea auzi dialogul din mintea celor care treceau pe acolo si am presupus, apoi, ca exista un motiv serios pentru care Dumnezeu nu ne-a dat un asemenea dar :Desi foarte multi stiu despre importanta dialogului interior, sunt exceptii cei care iau, cu adevarat, masuri in acest sens. Intensul stres “made in Romania” este, de fapt, o simfonie a vocilor interioare negative care se aduna laolalta…

Vocea interioara este incredibil de puternica si, indiferent ca se prezinta ca o soapta sau ca un strigat, ocupa mult spatiu pe hard-diskul mintii noastre. Cat de usor ne este sa schimbam aceasta voce? Se pare ca nu este atat de simplu, pentru ca acest dialog este unul “pe pilot automat” si originea gandurilor pe care doar noi singuri le auzim este, de fapt, in subconstient.

Ceea ce fiecare poate face, in absenta lucrului cu un terapeut experimentat care sa-l ajute sa isi schimbe dialogul negativ intr-un timp relativ scurt, este pur si simplu sa se observe si sa se educe sa foloseasca alt tip de conversatie cu propria-i persoana.

Daca ar fi sa facem un MIC PLAN DE ACTIUNE, pasii lui ar putea fi acestia:

1. Obisnuieste-te sa devii, tot mai des, atent si constient de dialogul tau interior. La inceput iti va fi mai greu, dar vei izbuti. Dupa cateva saptamani de practica, vei reusi sa devii in mod spontan constient ca te afli in toiul unui discurs auto-distructiv. Cel putin pentru cateva momente, te vei opri si iti vei dori sa fie altfel!

2. Asculta-te, observa cu atentie si noteaza, intr-un fel de jurnal al autocunoasterii, care sunt cele mai frecvente cuvinte si expresii pe care le folosesti, anoste sau negative. Ele sunt, adesea, de tipul: “asta nu se poate”, “nu sunt in stare”, “nu stiu”, “sigur ma inseala”, “iar am fost proasta”, “cum isi permite”, “n-are nici un rost”, “nu vad nicio solutie”, “mereu va fi asa”, “prost”, “tampit”, “greu”, “tradare”, “imposibil”, “sarac” si “saracie”, “gresit”, “probleme”, “oboseala”, “lehamite”, “frica” etc.

3. Reflecteaza la felul in care asemenea cuvinte iti influenteaza starea interioara, creativitatea, comportamentul, capacitatea de adaptare, relationarea sau motivarea. Abia dupa ce vei fi realizat personal impactul lor vei fi, cu adevarat, motivat si angajat in a schimba acest tip de discurs!

4. Alege alte cuvinte si expresii cu care sa incepi sa vorbesti cu tine insuti. Ele trebuie sa fie credibile si, uneori, te poate ajuta sa o iei gradat. De la “nu se poate” ai putea trece la “poate ca exista o solutie” si, mai apoi, la “solutii exista, intotdeauna”. In loc de “iar am fost prost” spune-ti, cu mult umor, “stiam eu ca sunt destept” 🙂

In felul acesta, iti creezi un nou vocabular, mult mai pozitiv si mai constructiv, pe care trebuie sa ai grija sa il accepti, sa experimentezi cu el. Fiecare gand pe care il repeti si il tot repeti va deveni din ce in ce mai credibil si, intr-o buna zi, vei crede cu tarie in el!

5. Observa si noteaza ce se schimba, pe masura ce iti purifici si innobilezi vocabularul.

Vei sesiza ca se schimba energia, emotiile, perspectiva, atitudinile si raspunsurile tale fata de situatiile de viata, fata de oameni si, mai ales, fata de tine insuti.

In special daca esti: nemultumit, singur, suparacios, stresat, sensibil sau nervos, revoltat sau furios, deprimat sau anxios, bolnav, daca ti se pare ca prea multe nu merg bine, e semn ca trebuie sa iei lupa si sa observi, cu atentie, felul in care gandesti!

Vocea ta interioara trebuie sa fie pozitiva si inteleapta, sa te sustina si sa te transforme intr-o fiinta optimista, creativa si foarte placuta. Cei care au o voce interioara constructiva stiu un lucru fundamental: succesul si fericirea vin din acordarea pe lungimea de unda a increderii, perseverentei si transformarii lor in bine, ca persoane.