Trei secrete esentiale ale fericirii

fantasticrainbowDe cand a aparut “Arta fericirii in secolul 21”, primesc destul de multe mailuri de la cititori, adesea cu scurte intrebari sau descrieri ale unor perspective sau experiente personale. Devine evident pentru mine ca, desi cele 2 tipuri de fericire – reactiva sau contextuala si intrinseca, atitudinala – sunt, teoretic, corect intelese, practica se dovedeste mult mai grea decat teoria  🙂

Articolul acesta vine ca raspuns la intrebarea lui Bogdan, un cititor care vrea sa stie daca exista un secret al secretului, pentru ca lui “inca nu ii iese prea bine treaba cu fericirea intrinseca”, respectiv fericirea lui este foarte instabila si are, prea des dupa parerea lui, momente sau perioade in care se simte nefericit, pur si simplu.

Desigur ca fericirea nu este o stare plata si constanta, la urma urmei pana si peisajul Mamei Naturi este cu vai, munti si dealuri. Fluctuatiile fac parte din existenta lumii insesi. Totusi, aceste fluctuatii se raporteaza la “ceva”, o linie de baza sau, daca vreti, un soi de fundal. In cazul nostru, ca oameni, la un fundal psihologic si, dupa caz, spiritual.

Cele 3 ingrediente ale fericirii stabile/ durabile sunt, dupa experienta mea, chiar acestea:

 

1. Foarte multe CONVINGERI pozitive cu privire la propria persoana:

Ce gandesti, ce simti despre tine?…

Aceste convingeri (din care deriva emotiile noaste) exista la nivelul subconstient si, de aceea, sunt mai greu de identificat sau de schimbat. Fara ele este, insa, practic imposibil sa functionam intr-un mod constructiv, creator si echilibrat. Deci, ne place sau nu, avem de munca in a face curatenie in propriul subconstient pentru a avea o perceptie pozitiva asupra propriei persoane si pentru a ajunge sa ne simtim capabili, valorosi si competenti.

 

2. EUDAIMONIA – magic si spectaculos!:

Distinctia intre fericirea “hedonica” si cea “eudaimonica” a fost, multa vreme, subiect mai degraba de dezbatere filozofica. Fericirea hedonica sa refera la o stare de bine, multumire sau placere centrata pe sine, adesea legata de autorecompensa, in timp ce fericirea eudaimonica vizeaza aceeasi multumire, placere sau satisfactie, de data aceasta obtinuta prin raportarea la scopuri nobile si mai mari, sens si semnificatie in viata, realizarea multor fapte bune, dezvoltare spirituala etc.

Cu totul neasteptat si pentru mine, este insusi subiectul unui studiu recent, realizat de o echipa de psihiatri, psihologi si imunologi, care au vrut se verifice daca exista vreo diferenta la nivel molecular intre “hedonisti” si “eudaimonici”! Pentru aceasta au luat in calcul capacitatea de aparare a organismului, una dintre cele mai sensibile si reactive zone ale biologicului, unde modificarile apar foarte rapid, respectiv au studiat exprimarea genelor leucocitare (celulele de aparare din sange) .

In prima etapa, au fost selectati “hedonisti” si “eudaimonici” care, subiectiv, au afirmat un nivel de bine si multumire identic. S-a dovedit, insa, ca hedonistii au o exprimare genetica care ii predispune spre inflamatii si o capacitate de sinteza de anticorpi scazuta in raport cu eudaimonicii.

Si mai simplu spus: desi la nivel constient poate sa nu existe vreo diferenta de senzatie, biologicul ne arata ca Natura ii apara mai bine pe cei care sunt altruisti, empatici, compasivi sau spirituali.

“Putem sa ne facem pe noi insine fericiti prin placeri simple, dar aceste „calorii goale” nu ne ajuta sa ne largim capacitatea de constientizare sau capacitatile si functiile biologice. La nivel celular, se pare ca trupurile noastre raspund mai bine la un fel special al starii de bine, unul bazat pe sentimentul interconectarii si al unei existente cu scop” – prof. Barbara L. Fredickson, coordonatoarea studiului.

http://www.natureworldnews.com/articles/3242/20130730/human-body-distinguishes-between-hedonic-eudaimonic-happiness-molecular-level.htm

Asadar, sa nu traim doar pentru noi si micile noastre placeri marunte. A te simti bine si a face bine sunt strans legate si, impreuna, te sustin spre o fericire durabila.

 

3. Obtinerea de REZULTATE:

Acest punct este oarecum sinonim cu invatarea si progresul continuu. Sincer nu vad cum am putea fi, in mod durabil, fericiti fara sentimentul evolutiei, al cresterii, al perfectionarii si fara obiectivarea acestui progres prin niste rezultate. Si aici nu este vorba doar de progres social, profesional sau relational ci, in egala masura, in autocunoastere si dezvoltarea personala/ spirituala.

Pentru ca, asa cum am mai spus-o de o mie de ori, cel mai bun prieten al tau si singurul pe care te poti baza, oricand, oriunde si singurul cu care esti obligat sa traiesti esti doar TU.

 

Asadar, sa fim fericiti! 🙂