Esti in trend?

Chiar astazi am asistat la o conversatie banala: doi oameni care discutau, fiecare pe limba lui, neatenti unul la celalalt, neinteresati – de fapt – unul de celalalt, irosind timpul si cuvintele. Daca acum te gandesti ca urmeaza un articol despre comunicare…va fi placerea mea sa te surprind.

Pentru ca articolul de azi se refera la modul in care societatea se dezvolta si la modelele pe care le promoveaza, dintr-o perspectiva mai putin cunoscuta, de aceea poate interesanta si utila:

– un prim concept ni-l propune Steve Taylor in cartea sa, “Back to sanity”: imagineaza-ti ca esti un extraterestru care viziteaza pamantul si ai misiunea de a face un raport despre locuitori. Ce ai spune despre ei?… Dincolo de faptul ca au potential, ca pot fi frumosi, creativi, inteligenti, studiosi sau chiar geniali, muncitori, familisti, romantici sau senzuali, cu siguranta ar trebui sa pomenesti despre poluare, conflicte, consumerism, egoism, superficialitate, singuratate, teama,  materialism si timp pierdut aiurea, nedreptate si manipulare. Si ai aprecia, probabil, ca ultimele tind sa le estompeze pe primele, in ceea ce insisi oamenii numesc  “decadere” sau criza morala, sociala si economica.

Taylor inventeaza si un termen inedit: oamenii sufera de humanie (“humania”, in engleza) , tendinta de a se complace in aspectele grosolane sau inferioare ale naturii lor, insotita de o tot mai mare lipsa de interes pentru explorarea si dezvoltarea naturii lor superioare, rezultatul fiind o viata banala sau nefericita, cu mult stres. De aici, intreaga carte se desfasoara ca o invitatie de a regasi caile de traire a armoniei mentale si emotionale, devenita rarisima si de vindecare de “humanie”…

– Christopher Bollas, psihanalist american, unul din promotorii ideii de “normopatie”, descria tendinta patologica a unei persoane de a se conforma normelor, dorinta constanta de a fi considerat normal  si obiceiul de a ii sanctiona pe toti cei care se comporta diferit.

Dar, dincolo de ceea ce ar putea fi un status cu adevarat patologic, exista voci care intreaba: sufera tot mai multi oameni de o forma usoara de normopatie? Daca ne luam dupa nevoia de a fi in trend, de a te imbraca, manca si comporta dupa cum iti recomanda altii, dupa numarul tot mai mare de reguli si “experti”, preocuparea pentru imagine si obiceiul de a-i respinge pe cei care sunt diferiti de tine, am putea spune ca da. Este, de asemenea, normopatia vizibila intr-o firma? Poate ca da, sub forma tendintei de a-i supune pe ceilalti unei analize critice care evidentiaza tot ce-i diferit, unic si special la ei, dar fara a intelege si aprecia valoarea acestor aspecte. De aceea, echipele de “normopati” nu functioneaza prea bine, pentru ca fiecare e preocupat sa-i cuminteasca pe ceilalti si este prea putin interesat de eficienta, unicitate, creativitate, bucurie.

Caracteristice micilor normopati sunt nemultumirea si plictiseala pe care le acumuleaza si pe care, ca orice om…normal, cauta sa le elimine asa cum se cuvine: uitandu-se la televizor, band bere, mergand la shopping sau navigand pe internet 🙂

–  in final, a treia perspectiva, de data aceasta luminoasa, ne este oferita de recentul si, desigur, controversatul concept de “inteligenta spirituala”. Alaturi de IQ si EQ, nou-sositul SQ face referire la capacitatea de a experimenta dincolo de aspectele biologice si mentale, de a avea acces la stari modificate de constiinta, de a rezolva problemele si de a genera solutii accesand resurse de natura spirituala. Foarte special si respins de materialismul dialectic al stiintei de catedra, SQ-ul s-a imprietenit, insa, cu companii de top care cauta sa-si creasca… profitul! cautand manageri cu un SQ ridicat, care ar putea fi lideri de succes.

Poate parea complicat. In esenta, insa, lucrurile sunt simple; fiecare dintre noi este liber sa decida cum vrea sa traiasca: in dimensiunea nobila a fiintei lui sau in cea gregara, dezvoltandu-se limitat sau expansiv – intr-un fel frumos si unic care nu exclude armonia si cooperarea cu ceilalti – si indreptandu-si atentia asupra uneia sau alteia dintre multiplele forme ale inteligentei sale.

Asadar, sa facem alegeri bune si sa fim, desigur, fericiti!  🙂