Convingeri de care avem nevoie

Majoritatea avem de rezolvat, in aceste vremuri atat de ciudate, probleme la care nu ne-am fi asteptat. Multi dintre cei pe care ii cunosc ori despre care aud sau citesc se plang ca sunt obositi, sunt nervosi, nemultumiti sau incrancenati.

Stiu ca nu este simplu, dar fara o schimbare de atitudine sansele de a obtine rezultate net superioare sunt minime. Asa ca te invit sa ne reimprospatam fortele interioare; am selectat, pentru acesta postare, un fragment din „Leadership Total – ghidul liderului de succes”…cu siguranta unele idei iti vor atrage atentia! 🙂

„În esenţă, forţa ta de leadership va veni din părerea pe care o ai despre sine, din felul în care te construieşti, practic, pe tine.

Este foarte important, de aceea, să te împaci cu trecutul şi să îl poţi percepe ca un loc din care îţi iei resurse – la urma urmei tot ceea ce îţi place, în acest moment, la tine, a fost învăţat în trecut.

Cele mai frecvent întâlnite şi evidente trăsături ale liderilor – implicite identităţii pe care ei şi-o asumă – sunt, însă, acestea:

 

  1. „Sunt un învingător”

Mentalitatea de învingător este marca liderilor autentici, pe care o vom recunoaşte pentru că amprentează felul în care se poartă, vorbesc, acţionează sau iau decizii. Are în spate nevoia de succes, care este una dintre valorile lor centrale.

Practic, dacă nu te interesează şi nu îţi doreşti succesul – indiferent de domeniul sau forma în care ar veni el – şansele să ai răbdarea, tenacitatea sau perseverenţa care să te propulseze în top sunt minime.

Dorinţa de a reuşi îi face pe oameni să depăşească orice obstacole, le dă o voinţa şi o hotărâre care uneori pot fi impresionante şi reprezintă ingredientul numărul unu pentru atingerea, în mod constant, a obiectivelor propuse.

 

  1. „Totul poate fi rezolvat”

O astfel de convingere este absolut necesară pentru că sunt foarte rare situaţiile în care drumul spre ţelurile noastre să nu treacă printre şi peste obstacole. Ceea ce este, însă, specific liderilor buni este tocmai un comportament extrem de creativ, perseverent şi orientat spre găsirea de soluţii.

A privi obstacolele şi problemele apărute ca un mod de a ne perfecţiona, de a învăța şi, în ultimă instanţă, ca pe un factor de progres este un aspect vital.

În toată istoria acestei lumi, progresul a venit, în primul rând, din atitudinea “se poate”. Înarmaţi cu această convingere, cu o gândire foarte constructivă, flexibilă, cu multă curiozitate şi tenacitate, cei care au reuşit să dovedească că “se poate” au devenit, implicit şi lideri în domeniul lor.

 

  1. „Am încredere că pot”

Încrederea în forţele proprii face parte, de asemenea, din felul în care liderii simt şi trăiesc. Poate că nu se manifestă chiar în fiecare clipa şi la intensitate maximă, dar ea este prezentă ca un fundal care generează acel comportament fascinant al celui care se simte stăpân pe forţele proprii şi are încredere în sine.

Această încredere presupune adesea şi acceptarea eşecului temporar, care face parte din procesul natural de învăţare, precum şi deschiderea, în sine, pentru a învăţa şi pentru perfecţionare.

Mulţi oameni nu înţeleg de ce nu au încredere în ei şi, în ciuda aspectelor psihanalitice sofisticate care au, şi ele, rolul şi semnificaţia lor, răspunsul este foarte simplu: pentru că aceşti oameni renunţă. Nu sunt dispuşi să îşi asume greşelile, consideră eşecul ca fiind ceva condamnabil şi în concluzie, sentimentul lor că nu se pot baza pe ei înşişi este cât se poate de autentic: ei chiar se abandonează pe ei înşişi!… situaţie care pentru mine, de exemplu, ca psihiatru sau coach, este una dintre cele mai dramatice.

Există, în limba engleză, o sintagmă care îmi place foarte mult: “a reliable Self” – un Sine pe care te poţi baza, în care poţi avea încredere. Atât de mult exprimă aceste câteva cuvinte încât, dacă ar fi să aleg ceva care să fie scris pe frontispiciul unei clădiri de învăţământ, cu siguranţă pe aceasta aş alege-o!

“A reliable self” este piatra de temelie a unei personalităţi sănătoase, puternice şi armonioase, a fericirii şi, implicit, a artei de a-ţi conduce propria viaţă. Pentru că, evident, nimeni nu poate fi un lider adevărat pentru alţii dacă nu se poate conduce şi nu se poate îngriji pe sine.

Trebuie sa înveţi să gândeşti, să simţi, să te cunoşti şi să te transformi pe tine însuţi aşa încât să ştii că eşti cea mai puternică resursă a ta, persoana puternică şi minunată pe care te poţi baza, întotdeauna.

 

  1. „Am ce oferi”

Deşi poate lua forma, destul de des întâlnită, a lui “eu sunt cel mai bun şi mai grozav din toata galaxia” şi a unei aroganţe enervante, conştiinţa propriei valori este, de asemenea, specifică liderilor.

Ceea ce este dificil pentru mulţi dintre ei este să păstreze o capacitate de autoevaluare corectă – cât de mult şi în ce domeniu ştiu? – de aceea cad, uneori, în capcana generalizării care îi face să îşi dorească să le ştie pe toate şi să li se dea mereu dreptate.

Totuşi, în spatele acestor excese, capacitatea de a recunoaşte potenţialul personal şi de a-l pune în valoare este foarte importantă.

Un lider trebuie să fie foarte bun, să aspire să fie şi mai bun, într-un mod relaxat şi armonios. Poate că o foarte bună metaforă este aceea a unui vas cu comori care trebuie mereu să fie ţinut plin, în timp ce se oferă din el şi altora şi în timp ce se savurează tot ceea ce există în vas, fiind doar curios faţă de ceea ce ar putea veni, nou şi bun.”

Asadar: stiind ca ai ce oferi si ca poti, ai incredere – totul poate fi rezolvat, atunci cand adopti o mentalitate de invingator!

 

Fragment din „Leadership Total – ghidul liderului de succes”, Carmen Todor.