A fi tu insuti: secretul unei minti sanatoase

22886465Una dintre cele mai simpatice intrebari, pe care o aud adesea, este : “Spune-mi drept, mai sunt oameni normali pe lumea asta? Dar eu crezi ca sunt?”… 🙂
Desigur ca este tentant sa te gandesti ca psihiatrii nu fac altceva decat sa contemple non-stop nevroza din jurul lor, dar realitatea este oarecum pe dos – eviti sa fii psihiatru in timpul liber si cauti, mai degraba, partea senina a oamenilor si a lumii.

Insa exista ceva important la intrebarea de mai sus: sursa ei. Este, cred, o intrebare care se naste din nemultumirea pe care oamenii o au fata de ceilalti oameni. Senzatia este ca societatea noastra se stramba tot mai mult si ca nu da semne de indreptare.

Strambaciunea cu pricina exista si vine din atitudinile nevrotice pe care multi si le-au insusit. Ele constau in imaturitate, incercand sa joci un rol si sa pari ceea ce altii iti spun – sau crezi ca ei vor – sa pari. Din aceasta frica de a fi tu insuti si de a te lasa cunoscut asa cum esti, pornesc toate celelalte…si din teama ca nu vei fi ajutat sa te schimbi in bine, atunci cand nu stii cum sa faci singur acest lucru.

Desigur, vei spune, majoritatea cunoastem acest lucru, la nivel teoretic. Dar foarte putini reusesc sa puna in practica ceea ce am putea numi “a prezenta adevarul” despre sine. Frica de a nu reusi este teribila si tentatia de a ne ascunde dupa o masca este greu de evitat, pentru ca o Masca este mai usor de adaptat, pictat si manipulat.

Urmeaza, incepand de aici, celelalte atitudini nevrotice: nu acceptam adevarul nici in sinea noastra, deci nu mai suntem sinceri cu noi insine; lasam problemele personale nerezolvate, le ascundem sub pres si, din acel moment, nici nu mai evoluam, la modul real si serios. In acelasi timp, insa, Masca se dezvolta si poate deveni tot mai atractiva sau chiar stralucitoare: adunam bani, functii si titluri, ne laudam cu familiile sau relatiile noastre sociale, cu ceea ce am citit, vazut sau spus. Totul, in timp ce in interior sufletul sau Eu-l nostru profund se zbate si este din ce in ce mai nefericit, pentru ca nevoile si dorintele sale sunt, de fapt, altele.

Este momentul in care incep sa apara, de obicei, problemele: de sanatate, relationale, profesionale sau de alt tip. Singura rezolvare reala ar fi renuntarea la Masca si redescoperirea de sine dar, din pacate, prea putini oameni fac asta. Este suficient sa te uiti la numarul tot mai mare de farmacii prospere si vei iti vei da seama ca aceasta este realitatea.

Ca sa puna capac, de multe ori si “dezvoltarea personala” facuta la intamplare, de nespecialisti, nu face altceva decat sa zgarie putin suprafata Mastii si sa iti dea impresia ca ai ajuns la profunzimi extraordinare cand, de fapt, nu este deloc asa. Cea mai evidenta dovada este ca problemele nu se rezolva cu adevarat – exista niste schimbari in bine, dar nu semnificative si nu definitive.

Asadar, daca e sa fim curajosi si sinceri, faptul ca de ani de zile anumite probleme personale nu dispar arata, evident, ca nu suntem pe drumul cel bun si ca nu facem ceea ce trebuie pentru noi insine si, posibil, nici pentru ceilalti. Este foarte simplu.

Atat timp cat oamenii nu vor fi educati in acest sens si nu vor avea atitudinea normala de a renunta la Masti, vom continua sa traim, desigur, intr-o lume nevrotica si plina de “energie negativa”. Ce poti face tu?… Poti sa incepi prin a te accepta si simpatiza asa cum esti, prin a fi cu bun simt, bine intentionat, simplu si autentic si prin a fi amabil si suportiv cu cei din jur, pentru ca si ei sa aiba curajul de a face acelasi lucru, alaturi de tine. Nu incerca sa pari altceva, nu te minimaliza dar nici nu pretinde ca esti priceput la ceea ce nu esti. Autoevaluarea corecta este primul semn de normalitate.

Omul normal este extraordinar: o fiinta fragila si rezistenta, in acelasi timp, vulnerabila si puternica, singuratica si sociabila, rationala si iubitoare intr-un mod irational, cu esecuri si succese, cu un trup muritor si un suflet nemuritor. Toate contrariile se regasesc in noi; din ele se naste imensul potential pe care il avem si care ne permite sa putem fi minunati si doriti, creativi si cu impact, chiar daca nu suntem perfecti. Dar trebuie sa fim umani, armoniosi si sanatosi.