Ce te face fericit? 10 lucruri dovedite.

44365765Motto: “It is very simple to be happy, but it is very difficult to be simple.” R. Tagore

Nu este un articol despre hobby-uri, placeri personale sau interese particulare, ci despre ceva mult mai general si, intr-o anumita masura, mai important.

Vorbim despre un studiu* care vizeaza obiceiurile care aduc fericirea si la care raspunsurile sunt imbucuratoare!

Asadar, 5000 de oameni au raspuns ca fericirea este data, in ordinea importantei, de:

1. a face lucruri bune pentru altii (giving);
2. relationare si conectare (relating);
3. grija fata de propriul corp (exercising);
4. sentimentul aprecierii a ceea ce exista (appreciating);
5. a invata lucruri noi (trying out);
6. a avea obiective motivante (direction);
7. a te adapta si a gestiona eficient situatiile (resilience);
8. abordarile/trairile pozitive (emotions);
9. a te simti bine cu tine insuti (self acceptance);
10. a sti ca ai/ a gasi un sens si un scop pe lume (meaning).

Se pare ca, in mod magic, altruismul are acel ceva care il face sa apara mereu pe primele locuri (probabil pentru ca este, in esenta, un mod de manifestare a dragostei, sentiment de care, pana la urma, va depinde si supravietuirea noastra, ca specie). Desi a devenit mai mult un cuvant decat o actiune sau o realitate, macar suntem constienti, inca, de importanta lui 🙂

Cred ca ar fi interesant si util, in acelasi timp, sa luam fiecare punct din lista de mai sus si ne facem o autoevaluare – pentru a vedea unde mai avem de lucru. De exemplu, cu aceasta ocazie, tocmai mi-am reamintit ca am cam lasat-o balta cu exercitiile fizice si ca unele obiective, pe care mi le-am setat mai demult, ar trebui reanalizate si, poate, ajustate.

Da-ti o nota pentru fiecare din aceste 10 categorii si, acolo unde este necesar, intreaba-te: ce poate fi imbunatatit?

Si fii foarte, foarte sincer. De ce? Pentru ca, in ultimul timp, am descoperit un nou „sindrom” (inca ma gandesc cum sa-l denumesc): pseudo-fericirea sau „cum ma mint eu frumos”. L-am intalnit acolo unde satisfactia (multumirea generata intr-un anume context) este confundata cu fericirea. L-am vazut deunazi la un om deosebit, care are: o cariera de succes, o familie „rezonabila”, bani, bunuri, diplome, relatii, cunostinte…si un zambet obosit si usor trist. Oficial, este foarte fericit; pe masura ce il cunosti mai bine – realizezi ca se simte singur si folosit.

Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, ci doar sa incepeti sa va observati cu atentie si sa experimentati. Fericirea, asa cum ne-a facut bunul Dumnezeu, vine din lucruri mult mai profunde decat cele care se gasesc de cumparat la mall.

Succes!

 

 

*Detalii despre studiu: http://www.alphagalileo.org/ViewItem.aspx?ItemId=139718&CultureCode=en