4 noi tipuri de personalitate sau ce parere are un computer despre tine

perstypesUn experiment recent, realizat de cercetatori de la doua universitati spaniole, a fost dedicat unui aspect esential al comportamentului social si anume colaborarea.

Participantii la studiu au participat la diverse sarcini de echipa si, extrem de interesant, comportamentele lor au fost analizate, printr-un algoritm, de un soft de calculator.

Acesta, perfect impartial, a decis ca oamenii se impart in 4 categorii mari:

  • Invidiosii: 30%
  • Optimistii: 20%
  • Pesimistii: 20%
  • Increzatorii: 20%

Restul de 10 procente nu au fost clasificabili (ma bate gandul sa presupun ca au avut un comportament nevrotic, fara noima si consistenta? 🙂 )

Invidiosii pare-se ca predomina pe lumea aceasta si au fost depistati ca nefiind interesati de calitatea jocului sau de ce anume pot castiga – singurul lor interes este sa castige mai mult decat altul.

Optimistii au avut un comportament preponderent colaborativ – pe principiul “mai bine castigam amandoi cate ceva sau poate mai mult, impreuna”.

Pesimistii merg pe varianta “aleg raul cel mai mic”.

Increzatorii sunt colaborativi prin definitie, au placerea de lucra impreuna cu altii si nu sunt interesati de cine castiga sau pierde.

Anxo Sánchez a explicat in felul urmator aceste lucruri: „imaginati-va ca aveti posibilitatea de a vana individual un iepure mic sau un cerb mare, in echipa cu altcineva. Invidiosii vor prefera sa vaneze singuri un iepure, pentru ca in felul acesta vor fi cel putin egali in realizari cu celalalt sau chiar deasupra lui (daca respectivul nu prinde si el un iepure). Optimistii vor alege sa vaneze impreuna, pentru a avea sanse mai mari si pentru ca toata lumea ar avea ceva de castigat, pesimistii vor vana individual, de teama de a nu ramane fara un iepure, macar, iar increzatorii nici nu vor sta pe ganduri – vor merge alaturi de un partener, de dragul colaborarii si fara sa sufere daca nu prind nimic.” (Sursa: Universidad Carlos III de Madrid)

Acum stau si ma intreb: de ce producem, ca societate, atat de multi invidiosi si pesimisti? Pentru ca avem o viziune materialista asupra lumii? Si, apoi, in ce posturi sa-i promovam…cat e de important sa ii testam serios, inainte, pentru a putea distinge un optimist autentic de un invidios „deghizat in optimist” – ca sa nu treaca un an pana te prinzi, cu costurile de rigoare, cu cine stai de vorba?…

Din, pacate, cu astfel de date, putine sperante ca vom renunta curand la „Egosistem” si ca vom intelege, cu adevarat, ca facem parte dintr-un Ecosistem. Antropocenul este, la urma urmei, abia la inceput si ce vom insemna pentru istoria acestei planete este marea noastra provocare!